به گزارش آوای هگمتان، دستکند زیرزمینی سامن امروز با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، استاندار همدان و سایر مسوولان استانی و شهرستانی افتتاح شد.
وی دستکند زیرزمینی سامن را منحصر بفرد و در حد غار علیصدر عنوان کرد و افزود: برای مرمت یخدان میرفتاح در سال ۱۴۰۱ در حوزه میراث فرهنگی استان همدان اعتبار در نظر گرفته شد که در صورت نیاز و پیگیری مسئولان استانی و شهرستانی، این اعتبارات را افزایش می دهیم.
وزیر ميراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بر لزوم ایجاد برنامه های تکمیلی برای دستکند تاکید کرد و معرفی و آشنائی مردم با این مجموعه را بسیار مهم ارزیابی کرد و ادامهداد: ایجاد امکانات کامل ایمنی برای بازدید عموم از این دستکند مورد توجه است.
ضرغامی با تاکید بر اینکه ملایر شهر جهانی منبت است و هنرمندان این حوزه هنرمندانی منحصربفرد در حوزه هنری کاربردی هستند، تصریح کرد: این مجموعه همانند غار علیصدر گردشگران خاص خواهد داشت.
*فاز نخست دستکند زیرزمینی سامن با اعتبار ۲۵ میلیارد ریال افتتاح شد
معاون گردشگری میراث فرهنگی همدان نیز در حاشیه این مراسم اظهار کرد: تاکنون اعتباری حدود ۲۵ میلیارد ریال برای کاوش، مرمت، حفاظت، آمادهسازی، خرید ساختمان، تجهیز و آمادهسازی فاز نخست گردشگری و نورپردازی این مجموعه هزینه شده است.
علی خاکسار با بیان اینکه شهر زیرزمینی سامن با توجه به وجود اسکلتهای انسانی و ساختار سنگی گرانیتی، مجموعهای منحصر به فرد است بیان کرد: دستکند سامن به عنوان یک پایگاه ملی هر سال بودجه به آن تعلق میگیرد.
وی با بیان اینکه با توجه به گردشگرپذیر شدن این مجموعه، ۲ کارگاه با ۳۰ اتاق برای بازدید گردشگران آماده شده است افزود: بسیاری از دستکندها در بستری از سنگهای آبرفتی، ماسه سنگ و خاک رس ایجاد شده و کندن آنها خیلی سخت نبوده، در حالی که دستکند سامن در بستر سنگی ایجاد شده و بین سه تا پنج هکتار وسعت دارد.
معاون گردشگری میراث فرهنگی همدان اضافه کرد: کاوش شهر زیرزمینی سامن به طور رسمی از سال ۱۳۸۶ آغاز شد و تا سال ۱۳۹۴ با ادامه کاوشها ۶ فصل کاوش باستانشناسی انجام شد و تاکنون مرمتهای لازم، طرح حفاظت، نورپردازی، احداث ساختمان و ورودی این اثر ارزشمند انجام شده است.
وی با اشاره به کشف حدود ۶۰ اسکلت انسانی اشیای تاریخی همچون سفال، ظروف مسی و مهر عقیق در شهر زیرزمینی سامن تصریح کرد: مرمت، حفاظت و نگهداشت اسکلتها انجام شده و پس از آمادهسازی سایت، به دستکند برمیگردند و داخل ویترین و موزه نگهداری میشوند.
* لازم به ذکر است این دستکند تاریخی در سال ۸۴ کشف و مطالعات باستانشناسی و کاوشهای آن از سال ۸۶ آغاز شد و تا سال ۹۴ شش فصل از آن کاوش شده است.
گردشگران زیادی طی این سالها منتظر بازدید از این شهر زیرزمینی بودند که سرانجام پس از ۱۷ سال با بهرهبرداری از فاز نخست آن میتوانند این اثر تاریخی را از نزدیک بازدید کنند.
نورپردازی فاز نخست مجموعه انجام شده و اشیای کشف شده از این مجموعه نشان میدهد هسته اولیه سکونتگاه، متعلق به دوره اشکانیان است اما در دوره ساسانی نیز از این مجموعه استفاده شده است.