سید جلال بطحایی در گفت و گو با آوایهگمتان، با هشدار به احتمال انتقال بیماری تب همولوژیک کریمه کنگو از دام به انسان اظهار کرد: با توجه به فرا رسیدن بازگشت زائران اربعین حسینی و افزایش ذبح گوسفندان خطر بیماری تب کریمه کنگو وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی حاد تبدار است گفت: این ویروس اولین بار در کریمه و کنگو تشخیص داده شد و به همین خاطر به نام این دو منطقه مشهور است.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی همدان با اشاره به اینکه کریمه کنگو بیماری ویروسی حاد تب دار است که اگر به موقع تشخیص و درمان نشود میزان کشندگی بالایی خواهد داشت عنوان کرد: در برخی منابع ۳۰ تا ۷۰ درصد مرگ را هم برای این بیماری گزارش دادهاند و باید مراقبتهای لازم را داشت.
وی با بیان اینکه عامل و مخزن بیماری کنه است و کنه باعث انتقال میشود و انسان میتواند در مسیر انتقال بیماری قرار گیرد گفت: این بیماری معمولا در اثر له کردن کنه و کشتن کنه روی پوست بدن به وجود میآید و راه دیگر آن نیز تماس با ترشحات آلوده است.
وی با اشاره به اینکه اگر انسان با ترشحات دامهای آلوده تماس پیدا کند، میتواند در معرض انتقال باشد افزود: دو گروه با خطر این بیماری مواجه هستند که یکی دامداران و کسانی که با دام سروکار دارند نظیر کارگران کشتارگاهها و دامپزشکان هستند و دیگری پرسنل بیمارستانی که میتوانند با این بیماری درگیر شوند.
بطحائی با اظهاراینکه افراد که دام را در منزل ذبح میکنند ممکن است آنها نیز آلوده شوند، تاکید کرد: حواسمان باشد ترجیحا دام در منزل ذبح نشود و اگر افراد میخواهند ذبحی داشته باشند دام را از محلهایی تهیه کنند که زیر نظر دامپزشکی باشد و سلامت آن تامین شود.
رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی همدان با اشاره به اینکه ممکن است گوسفند ذبح شده در منزل آلوده باشد و خون و ترشحات باعث انتقال بیماری شود، خاطرنشان کرد: افراد میتوانند در محلهایی که دامپزشکی تعیین کرده دام را تهیه و در همانجا ذبح و قربانی را انجام دهند و به منزل انتقال ندهند تا مشکلی پیش نیاید.
وی استفاده از وسایل حفاظت فردی نظیر دستکش و ماسک را از سوی پرسنل و کسانی با کشتار دام سر و کار دارند مهم دانست و گفت: پرسنل بیمارستانی نیز حواسشان باشند و از این وسایل استفاده کنند.
بطحایی با اشاره به ضرورت کاهش تماس غیرضروری با دام افزود: کشتارهای دام تا حد ممکن زیر نظر دامپزشکی انجام شود و با داشتن هرگونه علایم به پزشک مراجعه شود.
وی با اهمیت به تهیه گوشت از محلهای مناسب و مراکزی که زیر نظر دامپزشکی است ،گفت: دامهایی که در کشتارگاه ذبح میشوند مرحله ۲۴ ساعته پیش سردخانه را طی میکنند که با این عمل ویروس منتقل نخواهد شد.
بطحایی کشتار غیرمجاز دام در منازل و معابر عمومی، مصرف گوشت و فرآورده های دامی تولید و عرضه شده خارج از زنجیره نظارتی دامپزشکی و رعایت نکردن تدابیر پیشگیرانه هنگام تماس با دام ها و اماکن نگهداری دام را از مهمترین راه های انتقال این بیماری عنوان کرد.