به گزارش آوای هگمتان، علی اکبر محرابیان در شورای هماهنگی مدیران صنعت آب و برق استان همدان اظهار کرد: در این شرایط باید در کنار تامین آب به موضوع مصرف نیز توجه شود چراکه در حال حاضر، ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته آبی که ۲۷ روز است از آن عبور کردهایم، خشکترین سال در ۵۲ سال گذشته بوده و شرایط سختی را تجربه کردیم، عنوان کرد: این روند نسبت به ۵۰ سال گذشته ۳۷ درصد کاهش بارش ها را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه با رعایت الگوی کشت و اقدام به کشت محصولاتی با مصرف کم آب میتوانیم مشکلات را حل کنیم، اظهار کرد: در ۲۰ سال گذشته مصرف آب سالانه از ۷۸ میلیارد متر مکعب به ۱۰۰ میلیارد متر مکعب رسیده و در حال حاضر، هشت شهر بزرگ، دارای تنش شدید آبی هستند که همدان نیز جزو این هشت شهر است.
وزیر نیرو به همکاری قرارگاه خاتم در پیش روی دو فاز انتقال آب سد تالوار به همدان اشاره کرد و گفت: این روند در راستای حل مشکلات آبی همدان در پیش گرفته شده است و در کنار آن، استفاده از منابع آبی دیگری به صورت اضطراری در همدان آغاز شد که باید تا قبل از فصل گرما قطع شود.
*میتوان از گاز متان خروجی تصفیه خانه با استفاده از توربین، برق تولید کرد
محرابیان با بیان اینکه شاخص برخورداری استان همدان از آب شرب و فاضلاب، بیشتر از میانگین کشوری است، اظهار کرد: در موضوع فاضلاب، همدان باید الگویی برای سایر شهرها شود و حتی میتوان از گاز متان خروجی تصفیه خانه با استفاده از توربین، برق تولید کرد.
وزیر نیرو در این راستا مطرح کرد: تولید و مصرف برق در استان همدان، تراز است به نوعی که می توان با توجه به وجود این ظرفیت ها گفت که همدان باید در حوزه انرژی تجدیدپذیر پیشرو شود.
*بیش از ۱ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان پروژه در دست اجرا
استاندار همدان نیز گفت: چندین پست مهم برق راهاندازی شده و بیش از ۱۵۰۰میلیارد تومان پروژه در استان در دست اجرا هستند.
سید سعید شاهرخی با اظهار اینکه سدهای بزرگی از شمال تا جنوب استان احداث شد، اضافه کرد: فاضلاب تهدید جدی برای استان بود که با همراهی و همدلی مدیران استان در این حوزه، به یک فرصت تبدیل شد
وی با بیان اینکه یکی از وزارتخانههایی که در جهت توسعه استان، تلاشها و طرحهای چشمگیری در استان داشته، وزارت نیرو است، افزود: امیدواریم با حضور مهندس محرابیان وزیر نیرو دولت جدید، شاهد جهش در پروژههای وزارت نیرو باشیم.
استاندار همدان با اشاره به اینکه سدهای مختلفی در جنوب استان احداث شده که هرکدام مشکلات و مسائل یک منطقه را تحت پوشش قرار میدهد، اضافه کرد: سدهایی که طی چند سال اخیر در استان احداث شده و یا در دست احداث هستند، نقش موثری در این حوزه خواهند داشت.
وی اضافه کرد: استان همدان ظرفیتهای خوبی در حوزه وزارت نیرو دارد که با شناسایی و برنامهریزی دقیق میتوان مسائل و مشکلات استان در این حوزه را رفع کرد.
*بارندگی ها در نیمه دوم سال نامناسب است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان بارش ها دو سال است که زیر حد نرمال قرار دارد، افزود: با کاهش ۴۱ درصدی بارش ها روبرو هستیم وپیش بینی های هواشناسی نشان داده که بارندگی ها در نیمه دوم سال نامناسب است.
منصورستوده با بیان اینکه با توجه به مصرف سالیانه آب شرب شهری و روستایی در استان همدان، طرح های بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت را در پیش گرفته ایم، خاطرنشان کرد: در این راستا طرح آبرسانی به ملایر از سد کلان، تصفیه خانه آب شرب ملایر، تصفیه خانه اب شرب تویسرکان، طرح انتقال اب از رودخانه های همدان مانند خاکو و دره مرادبیگ وغیره در پیش گرفته شده است.
ستوده ادامه داد: در طرح های کوتاه مدت نیز اقداماتی چون شناسایی چاه های کشاورزی نزدیک خطوط انتقال اب شرب، کارشناسی و صدور مجوز حفر چاه های جدید در مناطق دارای پتانسیل وغیره در پیش گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با بیان اینکه هدایت آب رودخانه ابرو و ارزانفود به دریاچه سد اکباتان در پیش گرفته شده است، اظهار کرد: آبرسانی از رودخانه عباس آباد به تصفیه خانه عباس آباد، از دیگر اقدامات در راستای تامین آب همدان است.
وی با اشاره به وضعیت سدهای استان همدان از پیشرفت ۴۵ درصدی سد خرمرود و پیشرفت ۹۷ درصدی سامانه انتقال آب شرب شهر ملایر خبر داد و گفت: طرح اضطراری آبرسانی به همدان به سبب طولانی بودن روند آبرسانی به تالوار در پیش گرفته شد و برای آن قریب به ۷۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
*طرح انتقال آب از سد تالوار و قوچم به همدان با چالش هایی روبروست
ستوده با بیان اینکه این روند پیش از موعد مقرر در مردادماه اجرایی و ۱۵۰ تا ۲۰۰ لیتر در ثانیه اب را تامین میکند، مطرح کرد: پیش روی طرح انتقال اب از سدهای تالوار و قوچم به همدان با چالش هایی روبرو بوده است که امیدواریم این موارد حل و روند کار تسریع یابد.
وی در تشریح این موضوع به لزوم تعیین تکلیف قرارداد قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، تسریع در ابلاغ میزان تخصیص از سد قوچم جهت شروع مطالعات فاز اول و دوم و عدم تامین اعتبار کافی از طرف سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و لزوم توجه به این موارد اشاره کرد.