فاطمه ترکمان اسدی در گفت و گو با آوای هگمتان، با بیان اینکه بیماری وبا در فردی در همدان و دراسدآباد گزارش شده، تصریح کرد: هر فردی که باکتری وبا وارد بدن می شود الزاما علائم ندارد و گروه بزرگی افراد که سیستم ایمنی قوی دارند هیچ گونه علائم را بروز نمی دهند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اظهار اینکه آن دسته از افراد که با وارد شدن میکروب به روده دارای علائم می شوند طیفی از علائم خفیف، متوسط تا شدید را بروز میدهند.
ترکماناسدی به علایم شایع درربیناری گوارشی معمولی پرداخت و تهوع، استفراغ و اسهال همراه با دلپیچه و درد شکم را از علائم شایع عنوانکرد و افزود: در وبا دلپیچه ودرد شکم وجود ندارد اما حجم مواد دفعی و تعداد دفعات زیاد از علائم مهم است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان فرایند دفعی در بیماری وبا را به شکل مایعی شبیه لعاب برنج عنوان کرد و ادامهداد: گاها به دنبال دفع زیاد املاح کاهش می یابد و درد پشت ساق پا یا بدن درد را بیمار تجربه میکند یا اگر حجم دفعی زیاد شود، کاهش هشیاری، کاهش فشار خون یا خواب آلودگی به وجودآمده که باید به مراکز خدمات جامع سلامت یا به پزشک معتمد مراجعه کنند.
وی با تاکیدبراینکه افراد مستعد دچار شدت بیماری یا عوارض بیشتر میشوند، خاطرنشانکرد: بیماران زمینهای کنترل نشده، دیابت شدید،سرطان، بیناران پیوندی، بیمار دیالیزی و… باید بیشتر مراقب باشند.
*اطفال، سالمندان و زنان باردار در معرض خطر
وی با بیان اینکه اطفال، سالمندان و زنان باردار بیشتر در معرض بیماری هستند، تاکیدکرد: دردرمان بیماری نگرانی وجود ندارد مهم است که به موقع به پزشک مراجعه شود.
وی با بیان اینکه جایگزینی املاح و آب دفعی بسیار مهم است، اضافهکرد: درصورت خفیف پودر او آر اس ۱۵۰ تا ۲۰۰ سی سی به ازای هر نوبت دفع اسهالی باید دریافت کند.
ترکماناسدی ادامهداد: دفع متوسط درمان تزریقی و برای فرم شدید تزریقی و سرم و خدمات دیگر مطرح خواهدبود.
وی با عنواناینکه برخی املاح همانند سدیم، کلر و پتاسیم نقش مهمی در تثبیت و تعادل بدن دارند، تصریحکرد: درصورت دفع این مواد باید جایگزین شود و باید گفت رکن درمانی آنتی بیوتیک نیست بلکه جایگزینی آب و مایع قبل از پیشرفت بیماری است.
وی به تشریح راههای انتقال بیماری وبا پرداخت و اظهارکرد: راه انتقال مستقیم از بیمار آلوده و ترشح مدفوع در سطوح است راه غیر مستقیم استفاده از سبزیجات و میوه جات آلوده، یخ های فلهای و آب آشامیدنی آلوده و همچنین غذای که طبخ مناسب نداشته باشند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان رعایت بهداشت فردی شستشوی دست با آب وصابون استفاده از آب آشامیدنی سالم و پرهیز از مصرف آب چشمه، چاه و قنات اعلام کرد و افزود: جوشاندن آبی که مشکوک است و همچنین پرهیز از مصرف غذا در بیرون منزل باید تاکید شود.
ترکماناسدی در پایان تاکیدکرد: استفاده از یخ های قالبی غیر بهداشتی اصلا توصیه نمیشود چرا که منبع مهمی برای بیماری وبا هستند.