به گزارش آوایهگمتان، شهرام پرورش یکشنبه ۱۳ آذرماه در جمع خبرنگاران به مناسبت روز جهانی خاک، با بیان اینکه متاسفانه موضوع خاک زیاد مورد توجه قرار نگرفته، تصریح کرد: ۳۰۰ سال زمان نیاز است تا یک سانتیمتر خاک تشکیل شود و باید از فرسایش آن جلوگیری شود.
وی با اشارهبه اینکه بیش از چهار میلیون تن از تولیدات گیاهی استان در ۹۰۰ هزار هکتار از اراضی مستعد استان تولید میشود، اضافهکرد: در سال گذشته ۱۱۰ هزار هکتار از اراضی استان تحت کشاورزی حفاظتی مورد کشت قرار گرفت که بیش از ۱۹۵ میلیارد ریال برای این موضوع هزینه شده است.
*کاهش مواد آلی خاک
پرورش با تأکید بر اینکه بی توجهی نعمت خدادادی خاک سبب شده تا مواد آلی آن در استان کاهش یابد، افزود: مواد آلی نقش اساسی و حیاتی در خاک دارد باید گفت کشاورزی حفاظتی به عنوان یک پروژه مهم در این زمینه است که هدف آن حفظ منابع آب و خاک، افزایش منابع آلی خاک و بهرهوری و کاهش هزینههای تولید است.
وی با بیان اینکه به روش های کشاورزی حفاظتی اشارهکرد و ادامهداد: کشت مستقیم و حداقل شخم از روشهای کشاورزی حفاظتی است که براساس زمین مورد نظر متفاوت است به طوریکه کشاورزی حفاظتی در اراضی دیم با اراضی آبی متفاوت است.
*شوری ۴۵ هزار از اراضی استان
مدیر امور آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز در این جلسه گفت: ۴۵ هزار هکتار از اراضی استان همدان در دشت همدان- قهاوند و فامنین- رزن دچار شوری شدند.
امیرلاهوتیان با بیاناینکه چهار درصد از اراضی استان همدان بالای ۲ درصد ماده آلی دارد، خاطرنشانشد: ۶۵ درصد از خاک های زراعی کشور کمتر از یک درصد ماده آلی دارد که این عدد در استان همدان ۶۶ درصد است.
وی کشور ایران را در منطقه خشک و نیمه خشک اعلام کرد و ادامهداد: از مجموع ۸ میلیون هکتار اراضی آبی کشور فقط ۱.۲ میلیون هکتار جزء اراضی درجه یک و حاصلخیز محسوب میشود.
مدیر امور آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان همدان با عنواناینکه ۴/۳ میلیون هکتار از خاکهای کشور غیرحاصلخیز و دچار شوری شده اند که باید برای تنوع زیستی خاک را حفظ کنیم.
لاهوتیان با تاکیدبراینکه کشاورزی حفاظتی تنها راهی است که سبب افزایش ماده آلی خاک میشود، اضافهکرد: استفاده از ادوات خاکورزی حفاظتی، رعایت تناوب زراعی و حفظ بقایای گیاهی از ارکان کشاورزی حفاظتی هستند.
*مطالعات تفضیلی در ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی استان
وی عنوانکرد: در ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی استان مطالعات تفصیلی انجام شده است که نتیجه آن نشانگر این است که بیش از ۷۰ درصد از خاکهای استان جزء خاکهای جوان است.
لاهوتیان با اعلام اینکه ۶۵ درصد از اراضی استان دچار کمبود فسفر هستند، بیانکرد: ۳۰ درصد کمبود پتاسیم، ۳۰ درصد کمبود مس، ۸۴ درصد کمبود روی و ۹۰ درصد کمبود آهن هستند.