به گزارش آوای هگمتان، گنبد علویان به عنوان یکی از جاذبه های توریستی و گردشگری معروف همدان شناخته میشود که در چهار باغ علویان و در قسمت شمالی میدان عین االقضات قرار دارد.
این بنا در نزدیکی امامزاده عبدالله واقع شده و گنبد آن، منحصر بفرد و از شاهکارهای معماری بعد از اسلام و دوره سلجوقیان و مغولان است.
این بنا در ابتدا به عنوان مسجد بنا شد اما چندی بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین بنا تغییر کاربری داد و به مقبره خاندان علوی مبدل شد. معماری این بنا از شاهکارهای معماری به حساب می آید.
همچنین در بین اهالی محلی همدان به خاطر مدفون شدن خاندان علوی و همچنین علاقه شدید مردم همدان به سادات و دوستداران حضرت علی (ع) به گنبد علویان مشهور است.
این بنای باشکوه در بهمنماه ۱۴۰۰ به همراه چهار اثر “منظر فرهنگی قلعه الموت”، “مجموعه آرامگاهی شیخ احمد جام”، “مجموعه تاریخی بسطام” و “منظر فرهنگی ماسوله” در فهرست سازمان علمی و فرهنگی جهان اسلام(آیسسکو) قرار گرفت.
هفته ای که گذشت به عنوان هفته ی میراث فرهنگی در تقویم ها خودنمایی می کرد و مهمترین برنامه این هفته طبق صحبت های مدیر کل استان همدان “بزرگداشت ثبت جهانی گنبد علویان در میراث جهان اسلام ” بود که یکشنبه شب در محل این اثر برگزار شد.
ضعف میراث فرهنگی در اطلاع رسانی و بزرگداشت این مراسم به وضوح دیده می شد، برنامه نامنظم با حضور میهمانانی که به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح در مراسم اظهار تاسف می کردند به چشم می خورد،
برنامه ای که باید مردم محور بوده و عامه ی مردم مخاطب آن باشد با تعدادی از فعالان حوزه گردشگری و کارمندان میراث فرهنگی وجمع کوچکی از مردم عادی برگزار شد.
برگزاری این چنین اتفاقی که به عنوان فرصت مهم گردشگری، نیازمند اطلاع رسانی بهتر و فراگیرتر بود که متاسفانه میراث در این زمینه اطلاع رسانی ضعیف داشته و در جای جای مراسم به چشم میخورد.
در حاشیه برگزاری بزرگداشت از کسبه ی اطراف بنا و مردمی که در حال رفت و آمد بودند سوال کردم که اطلاعاتی در خصوص ثبت آیسسکو و بزرگداشت بنای گنبد علویان به گوششان خورده یا خیر؟ در کمال تعجب تعدادی از این کسبه و مردم رهگذر اظهار بی اطلاعی کردند.
تازمانیکه این برنامه ها به صورت عمومی و با محوریت مردم برگزار نشود نمی توان انتظار داشت که بنایی برای بازدید گردشگر و جذب توریسم و رونق گردشگر در اولویت قرار گیرد،
همه ی فعالان گردشگری اطلاعات جامع و کامل در خصوص بنای مذکور دارند، بهتر بود میراث فرهنگی با اجرای برنامه های متنوع تر و اطلاع رسانی از جمله نورافشانی، برگزاری مسابقه در حاشیه مراسم و …افراد بیشتری را برای حضور در مراسم بزرگداشت ثبت جهانی گنبد علویان ترغیب می کرد.
“گردشگری شهرداری که در خوابی عمیق است” اما متولیان میراث فرهنگی نیز در این روند کوتاهی کرده اند و آنگونه که بایسته و شایسته بود بزرگداشت این بنا در عین خاموشی با برنامه ای نه در خور شان اجرا شد.
اگر بزرگداشت این بنا در یکی از شهرای دیگر توریستی ایران برگزار می شد قطعا خروجی بهتری داشت.
….به امید روزهایی که همدان مقصد اصلی گردشگری باشد نه مسیر گردشگری….